NK Tegelwippen 2021
Van 30 maart tot 30 september speelt heel Nederland het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen door groen in zijn eigen (gevel)tuin. Jij dus ook! Hoe? Geef je gewipte tegels op via dit formulier en ze worden bij je gemeente opgeteld.
Op vrijdag 4 juni en zaterdag 5 juni kun je ons, Huisje Boompje Plantje, vinden op de parkeerplaats bij de Jumbo in de Hanzewijk. In samenwerking met de gemeente realiseren we een drive-in waar je kosteloos tegels kunt achterlaten. Ook heb je er keuze uit heel veel soorten vaste planten die je voor aanbiedingsprijzen aan kunt schaffen. Het is zelfs mogelijk om bij aanschaf van één van de drie, speciaal voor het NK Tegelwippen samengestelde, borderpakketten thuis te laten bezorgen met de Tegeltaks-i.

Hoe maak je een ‘Tegelwip-border’?
1. Ga op onderzoek uit!
Om je versteende tuin te veranderen in een groene tuin zijn vier vragen belangrijk:
▸ Ligt de tuin in de schaduw, volle zon of ergens tussenin?
▸ Welke grondsoort ligt in je tuin?
▸ Hoeveel tijd wil je steken in onderhoud?
▸ Hoeveel geld heb je beschikbaar?
2. Maak een beplantingsplan
Bodembedekkers zijn ideaal voor een groene, onderhoudsvriendelijke tuin. Kies ook voor vaste planten in plaats van éénjarigen. Vaste planten komen namelijk ieder voorjaar weer op waardoor je niet telkens nieuwe planten hoeft te kopen. Wij geven graag advies over welke planten geschikt zijn voor jouw border, maar speciaal voor het NK Tegelwippen hebben we een aantal borders voor je samengesteld.
Makkelijke planten voor een tuin met veel zon:
Kattenkruid, zonnehoed, sedum, vrouwenmantel, herfstaster, vaste geranium, duizendknoop (Persicaria), rudbeckia, salie.
Makkelijke planten voor een tuin met halfzon:
Vrouwenmantel, maagdenpalm, vaste geranium, longkruid, zenegroen, herfstaster, dikkemanskruid, duizendknoop, zonnehoed, vetkruid, smeerwortel, goudaardbei.
Makkelijke planten voor een tuin met veel schaduw:
Varens, smeerwortel, mansoor, maagdenpalm, dikkemanskruid, goudaardbei, lieve vrouwebedstro, Kaukasische vergeetmenietje, schuimbloem, reuzedovenetel.
3. Wip die tegels!
Tijd om te wippen! Maak een opsluitrand (zie foto) tussen het tuin en terrasgedeelte, zodat de terrastegels die je houdt niet wegzakken. Die rand kun je maken van de weggehaalde tegels, scheelt weer geld. De weggehaalde tegels kun je ook hergebruiken voor het maken van een bankje of verhoogde borders voor planten.
4. Maak de grond vruchtbaar
Verwijder het bestratingszand dat onder de tegels ligt. Kom je daarna grond tekort? Breng dan een laag teelaarde of tuinaarde aan. Voeg compost of bladaarde toe en meng dit met de tuingrond. Dit organische materiaal is een uitstekende, langzaam werkende meststof. Het zorgt voor een betere waterhuishouding en de planten nemen beter voedingstoffen op.
5. Aanplanten
Tijd om de bloemetjes buiten te zetten! Dompel de planten eerst in een emmer water zodat de grond is volgezogen. Pak dan het beplantingsplan er bij. Zet alle planten met pot op de juiste plek volgens het beplantingsplan. Ben je tevreden? Graaf dan een gat, haal de plant uit de pot en zet de plant net zo diep in de grond als deze in de pot stond.
6. Watergeven
Geef alle planten na het planten water. Maak wanneer je dit hebt gedaan de grond op alle plekken gelijk.