Groen Onderwijs

Veel schoolpleinen in onze omgeving staan bekend om de 30×30-tegels. Een groot, grijs schoolplein waar voetballende jongetjes de dienst uitmaken omringt met een metalen hek. Onderhoudsvriendelijk, wel zo makkelijk.

Gelukkig zijn er steeds meer scholen die het plein onder handen nemen. Tegels eruit en vergroenen. Sommige scholen pakken het voorzichtig aan en werken gefaseerd. Anderen zijn rigoureuzer… Een heuvellandschap aangeplant met bomen, struiken, planten, bloemen en gras. Maar de transitie van een grijs naar een groen schoolplein neemt een lange tijd in beslag. Er wordt vaak gewerkt met behulp van een stappenplan, ook om iedere betrokkene goed te kunnen informeren.

Waarom een groen schoolplein?

Even in het kort, want we komen graag bij jullie lang voor een persoonlijk gesprek op school! Maar een groen schoolplein is klimaatbestendig, geluidsarmer, biedt de gelegenheid tot veelzijdige beweging, brengt de natuur dichtbij, geeft rust en ontspant, leert kinderen omgaan met risico’s, biedt reuzeveel mogelijkheden voor educatie, geeft dynamiek, maakt kwetsbaar, ontwikkelt creativiteit en op een groen schoolplein wordt minder gepest. Hebben we nog meer te zeggen? Ja!

Meer weten over groen onderwijs? Neem dan snel contact met op met Esmée Milan Bezema (procesbegeleider, landschapsontwerper).